Platební systémy v CZK a EUR z pohledu bankovního sektoru ČR - Votava, Tomáš; Šulc, Vladimír; Hládek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce „Platební systémy v CZK a EUR z pohledu bankovního sektoru ČR“ se zabývá problematikou platebního styku, platebními systémy, jejich vzájemnými vazbami a aktuálními trendy, které formují další vývoj této oblasti. Hlavním cílem práce je objasnění zpracování transakcí ve vybraných platebních systémech metodou deskripce a analýzy, založené na detailní rešerši, zejména aktuální relevantní dokumentace zveřejněné provozovateli těchto systémů, případně dalších zdrojů. První kapitola se zabývá pojmem platební styk, jeho historií a členěním dle formy a teritoria. V druhé kapitole je čtenář nejprve seznámen s teorií způsobů zpracování v platebních systémech. Tyto způsoby jsou pak dále detailně vysvětleny na příkladech konkrétních platebních systémů a jejich vzájemných vazeb. V poslední kapitole je pojednáno o aktuálních trendech v oblasti platebních systémů a dále je představena hypotetická situace migrace systému CERTIS na XML formát dle ISO 20022. V rámci analýzy je vyhotoveno mapování položek systému CERTIS na jejich XML ekvivalenty. Ve druhé části analýzy jsou zkonvertovány stávající položky 01, 02 a 11 na nový formát pacs.008.
Vedoucí práce: Vladimír Šulc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses