Přesnost predikce daňových příjmů v ČR - Komárek, Michal; Sedmihradská, Lucie; Bárta, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Bakalářská práce je zaměřena na srovnání predikcí vytvořených ministerstvem financí a skutečných hodnot daňových příjmů státního rozpočtu, kdy byly srovnávány přesnosti predikcí před a po zřízení Výboru pro rozpočtové prognózy v roce 2018. Bakalářská práce má za hlavní úkol zhodnotit pomocí statistických charakteristik, zdali mělo zavedení Výboru kladný vliv na přesnost predikcí vytvářených ministerstvem financí. Úkolem teoretické části je seznámit čtenáře s průběhem schvalování státního rozpočtu a jeho jednotlivými daňovými příjmy. V praktické části je ke srovnání hodnot ve schváleném státním rozpočtu a skutečných příjmů využito průměrné čtvercové chyby, průměrné absolutní procentuální chyby a symetrické průměrné absolutní chyby v procentech. Z výstupu lze zjistit nárůst rozdílu mezi predikcemi a skutečností v letech po zavedení Výboru. Po rozboru predikcí a skutečných příjmů v jednotlivých letech tato práce popisuje, jak pandemie Covid-19 mohla ovlivnit predikce ministerstva financí v letech 2020 a 2021 a válka na Ukrajině v letech 2022 a 2023 a dát tak přesnější obraz na období, ve kterém Výbor ovlivňoval svými stanovisky sestavování státního rozpočtu.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses