Oceňování dlouhodobého hmotného majetku v návrhu zákona o účetnictví - Císařová, Tereza (2024)
Bakalářská práce se věnuje oceňování dlouhodobého hmotného majetku dle současných českých účetních předpisů a nových účetních předpisů v rozsahu návrhu nového zákona o účetnictví po připomínkovém řízení. První část se skládá z teoretického vymezení současné české účetní legislativy spolu s nadcházející novelou českých účetních předpisů pod vlivem Mezinárodních standardů účetního výkaznictví. Praktická část poskytuje ilustraci a analýzu konkrétních situací v oblasti oceňování jako je zohlednění časové hodnoty peněz v případě dlouhodobých závazků a finančního leasingu. Cílem je zmapovat a vyhodnotit dopady změn do účetních výkazů účetních jednotek.