Customer lifetime value - Bendula, Jakub; Šoljaková, Libuše; Wagner, Jaroslav, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce je zaměřena na celoživotní hodnotu zákazníka a její aplikaci na příkladu konkrétního podniku, který se zabývá prodejem lesnického materiálu používaného pro těžbu dřeva. Analyzovaná jsou transakční data o nákupním chování zákazníků od ledna 2020 do dubna 2024. V teoretické části je pomocí odborné literatury vytvořen teoretický podklad pro praktickou část. V praktické části je nejdříve představen podnik a jeho zákazníci. Na zákazníky jsou metodou vztahu k aktivitám přiřazeny náklady pro zjištění jejich zisku. Pak jsou využitím dat aplikovány modely Recency-Frequency-Monetary, historický model celoživotní hodnoty zákazníka a pravděpodobnostní model. Pomocí výsledných hodnot z modelů jsou vytvořeny segmentace zákazníků do skupin a ty jsou porovnány s reálným nákupním chováním. Také je pomocí CLV analyzována ziskovost zákazníků podniku. Nebylo možné určit, který model je lepší, ale oba byly dostatečně dobré pro implementaci do praxe. Dle hodnot CLV z nich byly identifikováni nejziskovější zákazníci.
Vedoucí práce: Libuše Šoljaková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses