Ocenění podniku se zákaznickou sítí : Případová studie Netflix - Kostelecký, Daniel (2024)
V diplomové práci byly podrobně rozebrány jiné metody ocenění než tradiční DCF metoda. Konkrétně metody, které jsou specifické pro podniky, jejichž hlavním zdrojem příjmů je jejich zákaznická báze. Tyto nové přístupy popsal profesor Damodaran ve svých studiích už v roce 2018 a nejdůležitější z nich je metoda s názvem cash flow z uživatele. Ocenění cash flow z uživatele má spoustu výhod, protože nám dává možnost ocenit podnik přesnější metodou a jsme schopni ty vstupní parametry více ovlivnit a pochopit. Díky tomu pak jsme schopni lépe vyhodnotit v čem naše ocenění mělo nedostatky oproti skutečným výsledkům. Na druhou stranu při sběru dostatečných dat narazíme na nedostatky v účetních výkazech společností. Ty nemají povinnost reportovat svým akcionářům metriky jako ARPU, akviziční náklady a podobné věci. U spousty společností pak reálně tuto metodu bohužel ani nemůžeme využít.