Kvantifikace diskontu z NAV realitního investičního fondu SICAV - Ingr, Jáchym; Rýdlová, Barbora, 1976-; Podškubka, Tomáš, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tržní hodnota zahraničních veřejně obchodovaných realitních investičních trustů (REITs) se běžně odchyluje od hodnoty jejich čistých aktiv (NAV). Jejich tuzemská obdoba, realitní fondy s proměnným základním kapitálem (SICAV), ovšem v zásadě nejsou veřejně obchodovány a jejich tržní cena i odchylka NAV z ní tak nejsou známy. Cílem této práce je potvrdit podobnost tuzemských realitních fondů SICAV s burzovně obchodovanými REITs, prozkoumat možné příčiny odchylky tržní ceny od NAV a navrhnout metody kvantifikace této odchylky u tuzemských realitních fondů SICAV. Práce ukazuje, že obě formy jsou až na odlišnou míru likvidity ekonomicky srovnatelné. Jako hlavní příčiny odchylky od NAV pak byly identifikovány jak fundamentální faktory, jako likvidita, velikost fondu nebo kvalita managementu, tak i role očekávání budoucího vývoje cen držených aktiv. V závěru práce jsou navrženy metody pro kvantifikaci odchylky u tuzemských realitních fondů SICAV. Práce podněcuje diskusi o rizicích a benefitech realitních fondů a představuje základ pro další zkoumání v této oblasti.
Vedoucí práce: Barbora Rýdlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses