Hodnotenie úspešnosti IPO spoločnosti GEVORKYAN a.s. - Bača, Lukáš (2024)
Táto diplomová práca sa zaoberá spoločnosťou Gevorkyan a jej vstupom na trh Start Pražskej burzy. Hlavným cieľom je preskúmať a posúdiť úspešnosť jej prvotnej verejnej ponuky (IPO) z pohľadu spoločnosti a vlastníka. V práci je analyzované fungovanie podniku, jeho hlavná výrobná činnosť (prášková metalurgia), jej riziká a príležitosti a následne je sledovaná jeho cesta k IPO a vývoj po IPO. Hlavnou metódou pri ocenení spoločnosti k určeniu objednávkového rozpätia bola metóda DCF entity. Ocenenie sa spätne ukázalo ako správne vykonané a nastavená objednávková cena ako vhodná k verejnej ponuke. IPO ako také možno považovať za úspešné a vývoj po IPO ako jedinečný. Dôvody sú nasledovné: rekordná emitovaná suma na trhu Start Pražskej burzy, následný prechod na trh Prime Pražskej burzy a duálny listing na Bratislavskej burze v krátkom časovom horizonte za sebou.