Hodnotenie úspešnosti IPO spoločnosti GEVORKYAN a.s. - Bača, Lukáš; Pláničková, Markéta; Hrdý, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Táto diplomová práca sa zaoberá spoločnosťou Gevorkyan a jej vstupom na trh Start Pražskej burzy. Hlavným cieľom je preskúmať a posúdiť úspešnosť jej prvotnej verejnej ponuky (IPO) z pohľadu spoločnosti a vlastníka. V práci je analyzované fungovanie podniku, jeho hlavná výrobná činnosť (prášková metalurgia), jej riziká a príležitosti a následne je sledovaná jeho cesta k IPO a vývoj po IPO. Hlavnou metódou pri ocenení spoločnosti k určeniu objednávkového rozpätia bola metóda DCF entity. Ocenenie sa spätne ukázalo ako správne vykonané a nastavená objednávková cena ako vhodná k verejnej ponuke. IPO ako také možno považovať za úspešné a vývoj po IPO ako jedinečný. Dôvody sú nasledovné: rekordná emitovaná suma na trhu Start Pražskej burzy, následný prechod na trh Prime Pražskej burzy a duálny listing na Bratislavskej burze v krátkom časovom horizonte za sebou.
Vedoucí práce: Markéta Pláničková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses