Dopady změn parametrů důchodového systému - Horáková, Eliška (2024)
Práce se zabývá navrhovanou důchodovou reformou Ministerstva práce a sociálních věcí z roku 2023. Cílem práce je zobrazení mikroekonomického dopadu změn prováděných v rámci této reformy na modelové poplatníky pomocí výše pojistného, starobního důchodu a čistého náhradového poměru. První kapitola se zabývá obecným dělením důchodových systémů, zatímco druhá kapitola se již věnuje popisu českého důchodového systému. Třetí kapitola porovnává dopad změn parametrů důchodového systému. Zde se projevil zejména zásadní vliv zvýšení minimálního vyměřovacího základu a koeficientu pro stanovení vyměřovacího základu u samostatné činnosti, který ovlivnil nejen pojistné, ale také následně vyměřené důchody. Z pohledu bilance účasti v důchodovém systému u všech modelových poplatníků sehrály významnou roli zejména chystané změny v procentní výměře.