Dopady změn parametrů důchodového systému - Horáková, Eliška; Vančurová, Alena, 1957-; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Práce se zabývá navrhovanou důchodovou reformou Ministerstva práce a sociálních věcí z roku 2023. Cílem práce je zobrazení mikroekonomického dopadu změn prováděných v rámci této reformy na modelové poplatníky pomocí výše pojistného, starobního důchodu a čistého náhradového poměru. První kapitola se zabývá obecným dělením důchodových systémů, zatímco druhá kapitola se již věnuje popisu českého důchodového systému. Třetí kapitola porovnává dopad změn parametrů důchodového systému. Zde se projevil zejména zásadní vliv zvýšení minimálního vyměřovacího základu a koeficientu pro stanovení vyměřovacího základu u samostatné činnosti, který ovlivnil nejen pojistné, ale také následně vyměřené důchody. Z pohledu bilance účasti v důchodovém systému u všech modelových poplatníků sehrály významnou roli zejména chystané změny v procentní výměře.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses