Analýza startupových oceňovacích metod v kontextu fundrasingových kol a následná aplikace na startupu Posedla s.r.o. - Nezvedová, Věra (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou startupového prostředí. Popisuje vznik těchto subjektů a analyzuje aktuální situaci v tomto odvětví. Představeny jsou investiční kola a formy finančních podpor pro mladé podniky, jež jsou úměrné jejich aktuální fázi rozvoje. Úhlavní část práce je věnována zkoumání alternativních oceňovacích metod v kontextu fundraisingových kol. Důraz je kladen na vliv velikosti finálního ocenění při jednáních s potencionálním investorem. Okrajově jsou zmíněny i tradiční valuační principy. Následně je vyhodnocena jejich příhodnost v rámci konkrétního analyzovaného startupu. Vhodná oceňovací metoda je aplikována na startup Posedla s.r.o. s cílem determinovat aktuální hodnotu společnosti a zajistit pozici pro vyjednávání s potenciálním investorem v Series A.