Specifika systému plánů a rozpočtů v odvětví maloobchodu - Pinkasová, Hana; Matyáš, Ondřej, 1979-; Šoljaková, Libuše; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Systémy plánů a rozpočtů jsou důležitým nástrojem pro řízení podnikání, avšak vzhledem k velké proměnlivosti současného tržního prostředí se stává náročnější připravit dostatečně přesný rozpočet v přiměřeném čase. Cílem práce bylo zmapovat specifika systému plánů a rozpočtů, konkrétně v odvětví maloobchodu, se zřetelem na používané metody, nástroje, technologie a trendy v této oblasti. Byla analyzována data získaná z osmi individuálních polostrukturovaných rozhovorů se zástupci společností právě odvětví maloobchodu. Vyplynulo, že podoba celého controllingu organizace závisí jak na její velikosti, tak na dovednostech controllerů a angažování vedení. Mikro účetní jednotky často ani neplánují. Věcný detail i nákladové dělení většinou kopíruje podobu z finančního účetnictví. Časová náročnost i nákladovost plánovacího procesu, je těžko měřitelná, avšak je závislá na velikosti podniku, vyjádřené počtem organizačních celků podílejících se na rozpočtování. Společnosti již využívají pokročilejší softwary, včetně datových skladů a vizualizačních nástrojů, a mají tendenci ve využívání novějších technologií i pokračovat.
Vedoucí práce: Ondřej Matyáš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses