Aplikace strojového učení pro predikci odchodu zákazníků - Hýbl, Jan; Witzany, Jiří, 1966-; Palán, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce se zabývá aplikací strojového učení pro získání co nejkvalitnějšího modelu pro binární klasifikaci vytvořeného na datech o odchodech klientů z banky. První kapitola je věnována strojovému učení obecně a představení kroků nezbytných při jeho praktické aplikaci. V rámci kapitoly druhé je vysvětlen princip fungování rozhodovacích stromů, na což v kapitole třetí navazuje představení na nich postavených ensemble modelů. V praktické části jsou poté analyzovány dva vybrané datasety, díky nimž je znázorněno, že zatímco samostatný rozhodovací strom je oproti ensemble modelům z pohledu predikčních schopností značně slabý, vybrat konkrétního vítěze nelze, jelikož výkonnost zvolených ensemble modelů je velmi podobná. Po zahrnutí vlivu výpočetní náročnosti se tak jako nejatraktivnější jeví XGBClassifier. Zajímavým zjištěním ohledně optimalizace hyperparametrů je, že ve většině případů stačí pro dosažení téměř maximálních možných kvalit modelu vyzkoušet pouze několik málo náhodně vybraných kombinací jejich hodnot. Na závěr je s ohledem na relativně nízkou recall představena nutnost vhodné volby threshold hodnoty pro predikci.
Vedoucí práce: Jiří Witzany
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses