Konzumace alkoholu a její dopady na veřejné finance ČR - Bartoňová, Tereza; Arltová, Markéta, 1970-; Maaytová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato práce se zabývá konzumací alkoholu a jejími dopady na veřejné finance ČR, které jsou určeny skrze příjmy a výdaje veřejných rozpočtů. V úvodu je zdůrazněn význam tématu, přičemž v teoretické části jsou prezentována rizika a dopady alkoholu na člověka. Alkohol patří mezi společenské problémy s mnoha nežádoucími účinky na zdraví, společenské vztahy a ekonomiku. Dále jsou uvedeny aktuální statistiky týkající se spotřeby alkoholu v ČR a opatření omezující spotřebu, která jsou v této oblasti uplatňována. Jádrem práce je identifikovat, kvantifikovat a porovnat příjmy a výdaje veřejných rozpočtů spojené s konzumací alkoholu za rok 2021. K dosažení tohoto cíle je použit deskriptivní a komparativní výzkum s využitím kvantitativní srovnávací analýzy příjmů a výdajů. Data pro analýzu jsou čerpána z Českého statistického úřadu, Ministerstva práce a sociálních věcí, České správy sociálního zabezpečení, Celní správy a Finanční správy. Po provedení výpočtů bylo dospěno k závěru, že alkohol ovlivňuje veřejné rozpočty deficitním směrem. Poněvadž příjmy související s výrobou, prodejem a konzumací alkoholu nezvládají pokrýt výdaje vynaložené v důsledku škodlivého působení alkoholu na lidský organismus.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses