Ocenění skupiny Packeta s důrazem na M&A aspekty - Krsička, Martin (2024)
Ke konci roku 2023 byla uskutečněna jedna z největších transakcí na českém M&A trhu za posledních několik let, skupina Packeta, pod kterou spadá například česká Zásilkovna, si našla nového majitele. Tato práce čtenáře provede celým výběrovým řízením na nového vlastníka, a to od jeho počátku na jaře roku 2023 až po prodej Packety v prosinci 2023. V práci je dále provedena analýza skupiny Packeta pohledem nových investorů a následně je pohledem investorů skupina Packeta i oceněna. Prodejní cena skupiny Packeta se odhaduje mezi 8,6 – 9,3 miliardami Kč. Investiční hodnota pro nové investory, tedy hodnota po zohlednění synergií se při ocenění výnosovou metodou DCF entity pohybuje v rozmezí 10,1 – 13 miliard Kč. Je tedy zjevné, že na základě provedených analýz se akvizice jeví jako správný tah nových vlastníků.