Aplikace kalkulace na podniku zabývajícím se zakázkovou výrobou - Vlková, Olga (2024)
Tato bakalářská práce je zaměřena na analýzu nákladů a následné navržení nového kalkulačního vzorce pro posuzování dlouhodobé ziskovosti v konkrétní společnosti zabývající se zakázkovou výrobou. Teoretická část bakalářské práce je nejprve věnována členění nákladů na druhové a účelové, které jsou dále rozčleněny do podkategorií. Další kapitola je zaměřena na kalkulace, kde jsou popsány rozhodovací úlohy, principy alokace nákladů a metody sestavování kalkulací, včetně uvedení kalkulačních vzorců. V praktické části je představena vybraná společnost a popsány využívané metody analýzy. Následně je detailně popsán zakázkový proces a analyzovány náklady společnosti. Na závěr je doporučena úprava členění nákladů a navržen vhodný kalkulační vzorec.