Strategie rozdělování zisku ve finančním řízení společnosti - Wiesner, Matěj (2024)
Bakalářská práce zkoumá strategie rozdělování zisku ve finančním řízení podniku. Zisk je klíčový faktor ovlivňující hodnotu podniku, jeho finanční stabilitu a atraktivitu pro investory. Práce analyzuje různé formy výplaty zisku, jako jsou dividendy a zpětný odkup akcií, diskutuje teoretické přístupy k výplatní politice a jejich dopady. Cílem práce je poskytnout komplexní přehled o strategiích rozdělování zisku a jejich vlivu na finanční řízení podniků. Následná analýza zkoumá akciové společnosti v sektoru polovodičů, kde jsou patrné rozdílné přístupy k rozdělování zisku. Při využití poměrových ukazatelů a kvalitativních informací byly zjištěny rozdílné výplatní politiky obdobných podniků, s ohledem na expanzi a postavení na trhu i preferencí manažerů a akcionářů. Je tedy zřejmé, že existuje mnoho faktorů, které ovlivňují daná rozhodnutí a nelze obecně určit optimální strategii rozdělování zisku.