Analýza ziskovosti výkonů na příkladu konkrétního podniku - Stehlík, Adam (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu ziskovosti výkonů na příkladu konkrétního podniku specializujícího se na vývoj, výrobu a distribuci konektorových systémů pro automobilový průmysl. Pro účely analýzy byly vybrány dva typy konektorů. První typ patří do rodiny elektromobilových konektorů a druhý se používá v převodovkách tradičních spalovacích motorů. Teoretická část přináší zejména řadu informací týkajících se jedné z nejvýznamnějších účetních debat, výběru mezi kalkulací plných nákladů a kalkulací variabilních nákladů. Jádrem praktické části je představení a ukázka využití kalkulace plných nákladů ve vybraném podniku. V podnikem sestavovaných kalkulací byly následně odděleny variabilní a fixní náklady pro lepší vyhodnocení odchylek skutečnosti od plánu. Závěrečná kapitola shrnuje výsledky analýzy ziskovosti vybraných výkonů. I přestože je zisk na jednotku u obou konektorů velmi podobný, převodovkový konektor je díky větší poptávce na trhu pro společnost přínosnější.