Analýza ziskovosti výkonů na příkladu konkrétního podniku - Stehlík, Adam; Knorová, Kateřina; Fibírová, Jana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu ziskovosti výkonů na příkladu konkrétního podniku specializujícího se na vývoj, výrobu a distribuci konektorových systémů pro automobilový průmysl. Pro účely analýzy byly vybrány dva typy konektorů. První typ patří do rodiny elektromobilových konektorů a druhý se používá v převodovkách tradičních spalovacích motorů. Teoretická část přináší zejména řadu informací týkajících se jedné z nejvýznamnějších účetních debat, výběru mezi kalkulací plných nákladů a kalkulací variabilních nákladů. Jádrem praktické části je představení a ukázka využití kalkulace plných nákladů ve vybraném podniku. V podnikem sestavovaných kalkulací byly následně odděleny variabilní a fixní náklady pro lepší vyhodnocení odchylek skutečnosti od plánu. Závěrečná kapitola shrnuje výsledky analýzy ziskovosti vybraných výkonů. I přestože je zisk na jednotku u obou konektorů velmi podobný, převodovkový konektor je díky větší poptávce na trhu pro společnost přínosnější.
Vedoucí práce: Kateřina Knorová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses