Ekonomické výsledky pronájmu vybraných nebytových prostor Statutárního města Zlín a komparace simulace dalšího pronájmu těchto prostor s jejich možným prodejem. - Zámorská, Anežka; Peková, Jitka, 1946-; Burianová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Prvním cílem této bakalářské práce je komparace výhodnosti pronájmu a prodeje vybraných nebytových prostor ve vlastnictví statutárního města Zlín. Konkrétně se jednalo o objekty na adresách Broučkova 292, Burešov 4886, Dlouhá 4212-4217 a Vavrečkova 5262. Základem pro výpočty byla data za sledované období 2020–2023. Jednalo se zejména o hodnoty budov, příjmy z pronájmu, které město evidovalo a náklady, které muselo na jejich provoz vynaložit. Druhým cílem je zjistit, jakého zisku nebo ztráty by město dosahovalo v následujícím období 2024-2026 na základě výchozích údajů. Výpočet byl vždy očištěn o výši inflace, která byla pro daný rok odhadnuta dle prognóz ČNB. Nejvýdělečnějším objektem z pohledu pronájmu prostor pro město byl a pravděpodobně i v následujícím období dle výpočtů bude objekt na adrese Dlouhá 4212–4217. Jedná se o blok budov, které každý rok vytváří zisk až v rámci milionu korun. V práci jsou dokumentovány poměrně vysoké rozdíly průměrných příjmů sledovaného období 2020–2023. Situaci ovlivňují dva nejzásadnější faktory. První ze zmíněných je ta skutečnost, že v pronájmu prostor se odehrály od roku 2019 poměrně rozsáhlé změny. V roce 2019 vzniká v Magistrátu města Zlín odbor majetkové správy, který se postaral o odkup určitých budov, skokově zvýšil nájemné současným nájemcům a zároveň tak zahájil proces změn nájemců ve sledovaných objektech. V tomto procesu tak docházelo ke krátkodobým výpadkům nájmů v řádu jednotek měsíců. Druhým významným faktorem byla také pandemie Covid-19, která negativně ovlivnila příjmy z prostor po roce 2020. Část nájmů byla v roce 2020 odpuštěna a nyní dochází k nápravě těchto nesystémových změn nájmů. Následně se práce věnuje nástrojům finančního hospodaření obce. Tímto nástrojem je rozpočet s jeho funkcí, skladbou příjm
Dále práce obsahuje výpočty pro budoucí pronájem prostor se srovnáním nákladů a výdajů. V závěru jsou formulována doporučení pro město Zlín pro budoucí užití sledovaných budov. Je zde zhodnoceno, zda by měl být upřednostněn prodej jednotek nebo ponechání k budoucímu pronájmu dle ziskovosti pronájmu. Druhou oblastí doporučení je minimální výše nájemného, které by městu zajistilo pokrytí nákladů, aby v následujícím období nedocházelo ke ztrátě z pronájmu prostor, ale hospodaření bylo efektivní.
Vedoucí práce: Jitka Peková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses