Analýza trhů státních dluhopisů : Česká republika vs Německo - Totzauer, Marek; Radová, Jarmila; Fiala, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Předmětem této bakalářské práce je analýza českého a německého trhu státních dluhopisů. První část představuje obecnou charakteristiku klíčových pojmů z oblasti dluhopisů a detailně popisuje jejich vlastnosti. Druhá část se věnuje identifikaci rizik spojených s investicemi do dluhopisů a dalšími faktory ovlivňující investory. Následující analytická část zkoumá primární a sekundární trhy státních dluhopisů, role primárních dealerů a jejich hodnocení, a také procesy aukcí státních dluhopisů v České republice a Německu. Čtvrtá část se zabývá vývojem státního dluhu v obou zemích, průměrnými dobami splatnosti státních dluhopisů a celkovými počty emisí v letech. Nakonec je provedena analýza současných trhů z pohledu likvidity (doby splatnosti), výnosových křivek či ratingového ohodnocení. V závěru jsou prezentovány výsledky analýzy, které přináší nové poznatky o struktuře a chování trhů státních dluhopisů v České republice a Německu, a poskytují užitečné informace o dané problematice.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses