Odměňování dle výkonnosti (využití ukazatelů výkonnosti k odměňování a motivaci zaměstnanců) - Slivová, Alžbeta (2024)
Bakalářská práce se zabývá analýzou teoretických a praktických aspektů hodnocení výkonnosti zaměstnanců, s důrazem na efektivní zhodnocení „znalostních zaměstnanců“ v konkrétní firmě. V teoretické části práce jsou rozebírány základní principy a postupy tvorby a implementace systému hodnocení výkonnosti. Tato část se zaměřuje na volbu vhodných měřítek, důležitost hodnocení a jednotlivé kroky, které nesmí být opomenuty při tvorbě systému hodnocení výkonnosti zaměstnanců. V praktické části práce je analyzován konkrétní systém hodnocení, jednotlivé kroky hodnocení, konkrétní měřítka a následná návaznost na systém bonusů. Dále jsou prostřednictvím rozhovorů se zaměstnanci a vedoucími týmů hodnoceny výhody a nedostatky stávajícího systému. Hlavním přínosem této práce je spojení teoretických poznatků s praktickými poznatky z reálného firemního prostředí s cílem identifikovat možnosti zlepšení a pozitivní aspekty hodnocení v konkrétním podniku.