Odměňování dle výkonnosti (využití ukazatelů výkonnosti k odměňování a motivaci zaměstnanců) - Slivová, Alžbeta; Knorová, Kateřina; Zahradníček, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Bakalářská práce se zabývá analýzou teoretických a praktických aspektů hodnocení výkonnosti zaměstnanců, s důrazem na efektivní zhodnocení „znalostních zaměstnanců“ v konkrétní firmě. V teoretické části práce jsou rozebírány základní principy a postupy tvorby a implementace systému hodnocení výkonnosti. Tato část se zaměřuje na volbu vhodných měřítek, důležitost hodnocení a jednotlivé kroky, které nesmí být opomenuty při tvorbě systému hodnocení výkonnosti zaměstnanců. V praktické části práce je analyzován konkrétní systém hodnocení, jednotlivé kroky hodnocení, konkrétní měřítka a následná návaznost na systém bonusů. Dále jsou prostřednictvím rozhovorů se zaměstnanci a vedoucími týmů hodnoceny výhody a nedostatky stávajícího systému. Hlavním přínosem této práce je spojení teoretických poznatků s praktickými poznatky z reálného firemního prostředí s cílem identifikovat možnosti zlepšení a pozitivní aspekty hodnocení v konkrétním podniku.
Vedoucí práce: Kateřina Knorová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses