Ekonomické důsledky možných variant prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách - Wegscheider, Jan (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku ekonomických důsledků prolomení či neprolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Hlavním cílem této práce je analyzovat a kvantifikovat ekonomické důsledky prolomení či neprolomení územních limitů a stanovit pravdivost hypotézy založené na tvrzení, že z ekonomického hlediska je prolomení těžebních limitů žádoucí. V teoretické části je vymezena zejména současná situace v regionu a také teoretické pozadí územních ekologických limitů. Významnou kapitolu tvoří také ekonomické aspekty těžebního průmyslu v ČR. Hlavním zdrojem dat jsou studie analyzující dopady prolomení těžebních limitů vypracované na zadání MPO a MŽP komerčními zpracovateli, výzkumnými ústavy či vysokými školami.