Ekonomická migrace : komparace postavení ukrajinských migrantů na českém trhu práce s postavením polských migrantů na britském trhu práce v letech 1994 – 2017. - Nedbal, Jan; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem diplomové práce je analyzovat ekonomickou migraci Ukrajinců společně s postavením Ukrajinců na českém trhu práce a tyto výsledky komparovat se stejným výzkumem zaměřeným na ekonomické postavení Poláků na trhu práce Velké Británie. Zaměřil jsem se na rozdílné rysy ekonomické migrace Ukrajinců v ČR a Poláků ve VB a zkoumal jsem faktory ovlivňující motivaci k migraci. K výzkumu jsem použil statistická data od roku 1994 do roku 2017 a různé literární a elektronické zdroje. Tyto poznatky jsem doplnil polostandardizovaným rozhovorem s inspektory práce. Prokázal jsem, že postavení Ukrajinců v České republice je horší než postavení Poláků ve Velké Británii, protože integrační proces Poláků byl positivně ovlivněn volným přístupem na britský trh práce. Na základě celkových závěrů, ke kterým jsem dospěl, jsem definoval doporučení pro další směřování imigrační politiky České republiky.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses