Analýza protiinflační politiky vlády Margaret Thatcherové - Kuchejda, Beniamin; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem této bakalářské práce je zkoumání protiinflační politik vlády Margaret Thatcherové v letech 1979-1990. Teoretická část uvádí pohled různých ekonomických škol na inflaci a představuje antiinflační politiky, které byly dostupné a známé během funkčního období M. Thatcherové. Hlavním cílem teoretické části je především srovnání pohledu neokeynesiánců a monetaristů na inflaci a způsoby, jak jí předcházet. V empirické části jsou představeny jednotlivé antiinflační politiky vlády M. Thatcherové a její důsledky pro britskou ekonomiku. Za užití dat Banky Anglie je sestavených 9 ekonometrické modelů, které zkoumají, který z peněžních agregátů (M0, M1 a £M3) byl nejvíc korelován s inflací ve Spojeném Království. Na základě těchto modelů jsem došel k závěru, že u agregátu M0 byla největší korelace s mírou inflace. Dalším cílem analytické části bylo srovnání výsledků antiinflační politiky M. Thatcherové s inflací, která v těchto charakterizovaly důležité obchodní partnery Spojeného království (Spojené státy americké, Německo a Francii). Tato analýza ukázala, že přestože se M. Thatcherové podařilo značně snížit míru inflace oproti 70. letům, míra inflace, která převládala v britské ekonomice během funkčního období M. Thatcherové, nadále byla větší než ve srovnávaných státech.
Vedoucí práce: Lukáš Augustin Máslo
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses