Vliv náboženství na hospodářský růst - Špecián, Michal (2018)
Tato práce se zabývá náboženstvím a jeho vlivem na HDP na obyvatele v zemích OECD. Nejprve jsou rozebrány potenciální vlivy, skrze které se náboženství může promítnout do ekonomiky země a zda je možné náboženství považovat za součást lidského kapitálu. Teoretický model pak vychází z adaptace Solow ekonomického modelu růstu. K ověření je využita regresní analýza průřezových dat, která v rámci odhadnutého modelu nepotvrzuje statistický význam vysvětlující proměnné míry nevěřících. Na základě testu míry multikolinearity se míra nevěřících nepromítla do ostatních proměnných, jako je vzdělání, které v modelu představují lidský kapitál. Nelze tedy potvrdit náboženství jakožto součást lidského kapitálu.