Vliv náboženství na hospodářský růst - Špecián, Michal; Frömmel, Tomáš; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato práce se zabývá náboženstvím a jeho vlivem na HDP na obyvatele v zemích OECD. Nejprve jsou rozebrány potenciální vlivy, skrze které se náboženství může promítnout do ekonomiky země a zda je možné náboženství považovat za součást lidského kapitálu. Teoretický model pak vychází z adaptace Solow ekonomického modelu růstu. K ověření je využita regresní analýza průřezových dat, která v rámci odhadnutého modelu nepotvrzuje statistický význam vysvětlující proměnné míry nevěřících. Na základě testu míry multikolinearity se míra nevěřících nepromítla do ostatních proměnných, jako je vzdělání, které v modelu představují lidský kapitál. Nelze tedy potvrdit náboženství jakožto součást lidského kapitálu.
Vedoucí práce: Tomáš Frömmel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses