Cenová elasticita dopytu po cigaretách v Českej Republike - Kvačkayová, Alexandra (2018)
Cieľom bakalárskej práce je odhad cenovej elasticity dopytu po cigaretách v Českej Republike a overenie hypotézy o cenovej neelasticite. Zdrojom dát pre ekonometrický model sú ročné dátové súbory o výdavkoch z rodinných účtov v rokoch 2003 až 2016, vedené Českým štatistickým úradom. Východzím teoretickým rámcom pre modelovanie dopytu po cigaretách je Becker-Murphyho teória racionálnej závislosti. Pomocou regresnej analýzy je zostavený model, v ktorom sú zvolené deteminanty: reálna priemerná cena cigariet, reálny príjem domácnosti, zloženie domácností (počet osôb, ekonomicky aktívni, deti, penzisti), minulá a budúca spotreba cigariet. Z analýzy vyplýva, že nárast ceny cigariet o 10 % zníži ich spotrebu o 2,2 %, hlavná hypotéza o cenovej neelestacite dopytu po cigaretách je teda potvrdená. Vzhľadom na cenovú neelasticitu je navrhnuté zvýšenie spotrebnej dane z cigariet.