Optimalizace webu pro vyhledávače jako marketingový nástroj - Pajerská, Simona (2018)
Hlavním cílem diplomové práce bylo vyhodnotit, jestli je i v krátkém období SEO vhodný marketingový nástroj pro nově založený projekt. Autorka pomocí experimentu v podobě nově založeného online magazínu www.bydlime-stylove.cz zkoumala, jestli se může během sledované doby 4 měsíců dostat webová stránka pouze za pomoci obsahu vytvořeného na základě analýzy klíčových slov a technických optimalizací na první stránku ve výsledcích vyhledávání a přivádět stabilní organickou návštěvnost. Data byla sbírána pomocí specializovaných marketingových nástrojů a vyhodnocována kvantitativní analýzou. Optimalizací se prokázalo, že ačkoli jsou odkazy jedním ze 3 nejdůležitějších hodnotících faktorů, nejsou pro longtailové výrazy nezbytnou podmínkou pro umisťování webu na prvních pozicích. Experiment tedy potvrdil rostoucí důležitost kvality obsahu. Experiment také potvrdil, že Google má určitou testovací dobu (tzv. Google Sandbox), po kterou neumisťuje web na dobrých pozicích. Výsledky klíčových slov se v prvních měsících mohou na Googlu i Seznamu významně lišit. Projekt na konci sledovaného období dokázal vygenerovat organickou návštěvnost téměř 1000 návštěvníků měsíčně a prokázal tedy, že dopady optimalizace pro vyhledávače nemusí být vidět až v řádech půl roku a více, jak bývá často uváděno. Pro nové projekty tedy lze doporučit zahrnout SEO do plánované digitální strategie.