Virtuální spotřeba : Proč lidé nakupují kosmetické virtuální předměty? - Novák, Daniel; Špecián, Petr; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Bakalářská práce zkoumá faktory, které ovlivňují spotřebitelovo chování při nákupu virtuálních kosmetických statků. Konkrétně práce zjišťuje roli tří spotřebních motivací vedoucích ke spotřebě za účelem zisku společenského statusu: Veblenův efekt, stádový efekt a hédonický efekt. Kromě těchto motivací práce zkoumá roli impulzivního nakupování a zda jsou spotřebitelé ve virtuálních ekonomikách ovlivněni altruistickými motivy. Hlavní závěry této práce byly zkoumány pomocí regresní analýzy, která byla sestrojena na základě dat z dotazníkového šetření. Dotazníkové šetření bylo provedeno na vybraných herních internetových komunitách a zúčastnilo se jej celkem 546 respondentů. Regresní analýza zkoumala vliv jednotlivých faktorů na celkové utracené peníze za virtuální kosmetické statky a prokázala zásadní vliv Veblenova efektu, altruistických motivů a také impulzivního nakupování. Stádový efekt byl zkoumán pomocí tří proměnných, signifikantní vliv se ovšem podařilo prokázat pouze u jedné z nich a to, že čím více virtuálních kosmetických předmětů vlastní přátelé spotřebitele, tím více za ně spotřebitel následně utrácí. Vliv hédonického efektu se prokázat nepodařil.
Vedoucí práce: Petr Špecián
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses