Testování v auditu se zaměřením na Benfordův test - Sováková, Nikol (2024)
Diplomová práce Testování v auditu se zaměřením na Benfordův test je rozdělena na dvě hlavní části. Teoretická část předkládá definici statutárního auditu a jeho zakotvení v českém právním řádu, popisuje cíl a funkce statutárního auditu a blíže se věnuje otázkám testování v auditu. V rámci nich popisuje testy kontrol a testy věcné správnosti. Zvláštní pozornost je zaměřena na výběr vzorků dle Mezinárodního auditorského standardu ISA 530 a následně na Benfordův test, jeho využití a podmínky, kterými je limitováno. Těžištěm práce je praktická část, rozdělená na aplikaci Benfordova zákona na nefinančních datech a na účetních datech, konkrétně na účetních závěrkách České národní banky za účetní období let 2020 až 2023. Na nefinančních datech došlo prostřednictvím tří sad testů k potvrzení celkového souladu s Benfordovým rozdělením. Nastavené výpočtové vzorce byly následně aplikovány na testování finančních dat z účetních závěrek České národní banky, a to nejprve za jednotlivá účetní období samostatně a následně při souhrnné analýze. U finančních dat již celkový soulad s Benfordovým rozdělením potvrzen nebyl, a to z důvodu velikosti souboru zkoumaných dat, rozpětí logaritmických řádů a omezení zdola z důvodu zaokrouhlování. Na Benfordův test vzhledem k jeho omezením tak nelze při zkoumání účetních dat spoléhat jako na jediný způsob testování, je nutné jej provádět pouze coby test komplementační k odhalení možné nesrovnalosti v kombinaci s jinými auditními testy.