DPH u zdanění e-commerce - Schweiner, David (2024)
Cílem této diplomové práce s názvem „DPH u zdanění e-commerce – One stop shop“ je provést uvedení do problematiky virtuálních tržišť a internetových obchodů. Součástí práce je charakteristika českého virtuálního „marketplace“ včetně statistik klíčových ukazatelů, popis pravidel a principů fungování daně z přidané hodnoty a představení jednotlivých obchodních modelů používaných ve virtuálním světě. Bude následovat popis jednotlivých zvláštních režimů a propojení obchodních modelů s pravidly DPH. Věnovat se budu dlouho připravované reformě DPH, která se týká i daňové povinnosti u e-commerce. Hlavní zaměření práce se bude týkat režimu OSS (One stop shop), který bych rád rozebral i v praktické části. Budu se věnovat registraci. Proč se registrovat? Kde? Jaké výhody a úskalí tento režim přináší? Dochází k časové úspoře? Porovnání subjektů OSS před novelou a po ní s MOSS v ČR i členských státech. Kolik DPH plyne z OSS a opět porovnání.