Je současná mladá generace připravená na stáří s ohledem na nejistou budoucnost výše důchodů? - Vostatek, Michal; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zabývá významným tématem posledních několika dekád. Cílem práce je zjistit, zda je současná mladá generace, narozená v letech 1985 až 2000, dostatečně připravena na nejistou budoucnost týkající se výše vyplácených důchodů. Zásadní přidanou hodnotou této diplomové práce je její komplexní pohled a zaměření se na individuální přípravu mladé generace v kontextu její finanční gramotnosti. Práce poukazuje na nutnost individuální přípravy na důchod skrze demonstraci neudržitelnosti důchodového systému v ČR způsobené stárnutím populace. Při analýze finanční gramotnosti a přípravě mladé generace na stáří výzkum ukázal, že tato příprava není dostatečná. Mladá generace však má pro individuální přípravu značný potenciál díky její vysoké míře úspor. Je však nutné, aby zefektivnila její formu investování, začala se připravovat co nejdříve a naplno využila efektu složeného úročení.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses