Analýza vývoje časové řady indexu VIX a VIX futures - Boháčková, Jana (2024)
Ve své diplomové práci se zaměřuji na modelování časové řady indexu VIX a VIX futures. V úvodu si vyslětlíme používané pojmy spojené s indexem VIX. Následně si popíšeme index VIX a jeho deriváty. Cílem této práce je najít modely, které by nám určily insvestiční strategii, která dosahuje zisku. V práci jsou použity různé typy modelů, ketré se používají pro analýzu časových řad. Jedná se o modely ARIMA, GARCH, VAR nebo ECM. Závěry práce přinášejí užitečné poznatky pro investory a další výzkum v oblasti finančního modelování a predikce volatility.