Analýza výnosov bánk - Vrťová, Tatiana; Šulc, Vladimír; Palán, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Táto bakalárska práca sa venuje analýze výnosov komerčných bánk pôsobiacich v Českej republike. Práca sa delí na teoretickú a empirickú časť. Teória zahŕňa obecné informácie o bankách v Česku a prístupy hodnotenia finančného zdravia podniku, prebraté z vedy finančnej analýzy. Ďalej sú popísané presné definície a štruktúry povinne zverejňovaných výkazov bánk a jednotlivé typy výnosov, na ktorých je založená empirická časť. Analýza je postavená na informáciách z výročných správ troch bánk v období rokov 2012 až 2022. Výnosy každej banky sú analyzované celkovo a aj kategoriálne, podľa rozdelenia v praktickej časti. Analyzovaný je aj vývoj čistého zisku celého bankového sektoru prebratý z databáze ARAD. V poslednom rade sú využité dva ukazovatele finančnej analýzy pre zhodnotenie ziskovosti daných bánk. Práca poukazuje na rôznorodosť českých bánk v rámci ich pôsobenia a podnikateľskej stratégii, ale aj na podobnosti ich vývoja, spôsobené globálnymi alebo vonkajšími faktormi, ako sú COVID-19 alebo funkcie Českej národnej banky.
Vedoucí práce: Vladimír Šulc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses