Analýza připravenosti české ekonomiky na ztrátu autonomní měnové politiky z pohledu flexibility výrobního faktoru práce - Mokrejš, Jan (2024)
Tato práce se zabývá analýzou připravenosti české ekonomiky na ztrátu autonomní měnové politiky z pohledu flexibility výrobního faktoru práce. Předmětem analýzy je flexibilita trhu práce a migrace pracovní síly v České republice. Současně je tato analýza doplněna komparací s ekonomikami Německa, Rakouska a Slovenska. Cílem práce je porovnat připravenost České republiky na hypotetický vstup do eurozóny v roce 2024 s obdobím plnění maastrichtských konvergenčních kritérií v letech 2013–2016. Dalším cílem práce je vyhodnocení plnění Mundellova kritéria vnitřní mobility a vnější imobility pracovní síly v rámci měnové oblasti v sousedních ekonomikách. Z výsledků analýzy je patrné, že v porovnání s obdobím let 2013–2016 je český pracovní trh a česká pracovní síla v roce 2024 mírně flexibilnější, resp. mobilnější. Sledované sousední státy však Mundellovo kritérium neplní dostatečně, z čehož lze usuzovat, že by ho neplnila ani Česká republika po svém vstupu do eurozóny. Autor pomocí teorií migrace dochází k závěru, že eurozóna je pravděpodobně stále velmi mladou měnovou oblastí na to, aby toto kritérium plnila.