ESG v českém bankovním sektoru - Strnad, Vojtěch (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou environmentální a sociální udržitelnosti, ESG ratingu a praktik českých bank, které se stávají stále významnější v evropském kontextu vzhledem k ambicím v boji s klimatickou změnou. Práce je rozdělena do čtyř částí, teoretická část uvádí přehled základních teoretických východisek v oblasti bankovnictví a udržitelnosti. Přehled literatury shrnuje akademické a odborné zkoumaní v dané problematice, na základě kterého jsou definovány hypotézy diplomové práce. Metodologie se věnuje popisu zvolených analytických metod. Empirická analýza se věnuje popisu vybraných dat, jejich zkoumání, závěrů a vyhodnocení stanovených hypotéz. Mezi klíčové závěry této práce se řadí neprokázání vlivu ESG ratingu na ziskovost bank a potvrzení existence rozdílů bank v oblasti ESG, a to jednak z geografické perspektivy, ale také v závislosti na velikosti individuální banky.