ESG v českém bankovním sektoru - Strnad, Vojtěch; Teplý, Petr, 1977-; Palán, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou environmentální a sociální udržitelnosti, ESG ratingu a praktik českých bank, které se stávají stále významnější v evropském kontextu vzhledem k ambicím v boji s klimatickou změnou. Práce je rozdělena do čtyř částí, teoretická část uvádí přehled základních teoretických východisek v oblasti bankovnictví a udržitelnosti. Přehled literatury shrnuje akademické a odborné zkoumaní v dané problematice, na základě kterého jsou definovány hypotézy diplomové práce. Metodologie se věnuje popisu zvolených analytických metod. Empirická analýza se věnuje popisu vybraných dat, jejich zkoumání, závěrů a vyhodnocení stanovených hypotéz. Mezi klíčové závěry této práce se řadí neprokázání vlivu ESG ratingu na ziskovost bank a potvrzení existence rozdílů bank v oblasti ESG, a to jednak z geografické perspektivy, ale také v závislosti na velikosti individuální banky.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses