Vývoj a vliv migrace v italské ekonomice s akcentem na rozdíly mezi severem a jihem - Poláček, Martin; Šíma, Ondřej; Dudzich, Viktar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Cílem práce je zjistit, jak konkrétně ovlivňuje migrace italskou ekonomiku a jakou roli mohou hrát rozdíly panující mezi severem a jihem. Práce obsahuje teoretický rámec týkající se odlišných přístupů k vysvětlení příčin migrace a jejím následným ekonomickým i neekonomickým dopadům. Následuje analytická část, která dle dostupných dat zjišťuje makroekonomickou situaci Itálie, zásadní ekonomické rozdíly mezi severem a jihem a konkrétní dopady. Mimo analýzy byly využity metody rešerše a syntézy. Z práce vyplynulo, že migrace nemá na Itálii tak velký dopad, jak se v médiích často prezentuje. Sever je mnohem častější destinací migrace kvůli své vyspělosti a ekonomické síle, na jihu má pouze význam Sicílie, na které se vyskytují migranti převážně z Afrického kontinentu. Dále byla vyvrácena iluze, že migranti zneužívají sociální systém a silně zhoršují ekonomiku celé Itálie. Pokud se zahrnou i neekonomické faktory, velká migrace může vést k nestabilitě ve společnosti a k vzrůstu popularity extrémistických stran.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses