Determinanty poptávky po hypotečních úvěrech - Osnitskii, Petr; Vacek, Vladislav; Palán, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato práce zkoumá vliv vybraných ekonomických faktorů na objemy hypoték. Práce se zabývá jak teoretickými, tak praktickými aspekty této problematiky. Teoretická část studie se zabývá ekonomickými faktory, analyzuje jejich význam a potenciální dopad na trh hypoték. Praktická část analyzuje vztah hypotečních úvěrů a potenciálních faktorů, zejména prostřednictvím regresní analýzy a testu Grangerovy kauzality. Výsledky práce ukazují, že úrokové sazby, ceny nemovitostí, reálné mzdy, HDP ovlivňují objemy hypoték. Zatímco na základě výsledků míra nezaměstnanosti, nájemní bydlení, inflace a alternativní úvěry na bydlení nevykazovaly významný dopad na hypotéky.
Vedoucí práce: Vladislav Vacek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses