Analýza vplyvu vybraných faktorov na hypotekárny trh na Slovensku - Knapová, Radoslava (2024)
Diplomová práca sa zaoberá analýzou vývoja hypotekárneho trhu na území Slovenskej republiky. Prvá časť práce sa zameriava na základné charakteristiky hypotekárneho úveru a taktiež sleduje vývoj hypotekárneho trhu na Slovensku. Následne sú identifikované kľúčové faktory ovplyvňujúce hypotekárny trh a formulované hypotézy o ich vzťahu k objemu poskytnutých hypotekárnych úverov. V záverečnej časti práce je vytvorený model pomocou viacnásobnej lineárnej regresie, ktorý kvantifikuje vplyv vybraných makroekonomických ukazovateľov na objem novo poskytnutých hypotekárnych úverov. Na základe výsledkov modelu sú potvrdené alebo zamietnuté hypotézy o vzťahoch, ktoré boli formulované v predchádzajúcej časti práce.