Finanční konglomeráty - Marek, Jakub (2024)
Bakalářská práce se zaobírá finančními konglomeráty v Evropské unii a České republice. V první části je definován finanční konglomerát, uvedeny jeho benefity a struktura. Druhá část zahrnuje přijaté zákony týkající se finančních konglomerátů a soustředí se na jejich možná rizika. Následně jsou objasněna specifika regulace a dohledu nad těmito subjekty a identifikovány výhody i nevýhody těchto uskupení. Významnou součástí je objasnění konceptu systémové významnosti. Dále jsou určeny způsoby výpočtu kapitálové přiměřenosti a metody výpočtu pro systémově významnou instituci. Třetí, aplikační část, se zabývá komparací mateřské Societe General a její dceřiné společnosti Komerční banky, a.s. a obdobně je provedeno také porovnání u finančního konglomerátu UniCredit.