Fundamentální analýza krátkodobých, střednědobých a dlouhodobých determinant vývoje měnového kurzu CZK/EUR - Adamčík, David; Mandel, Martin, 1962-; Pastucha, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Bakalářská práce se zabývá analýzou fundamentálních determinant nominálního měnového kurzu CZK/EUR. Nedílnou součástí je teoretické vymezení vybraných determinant: parity kupní síly, nekryté úrokové parity a salda běžného účtu platební bilance. Následuje grafická a empirická analýza, kdy je pomocí korelačního koeficientu a jeho statistické významnosti potvrzena či nepotvrzena souvislost mezi determinanty a měnovým kurzem. Statistická významnost korelace úrokového diferenciálu byla potvrzena v případě 9- a 12- měsíčního zpoždění. Očekávaný úrokový diferenciál není statisticky významný. V případě platební bilance byla prokázána korelace mezi základní bilancí Evropské měnové unie a měnovým kurzem, naproti tomu platební bilance ČR s měnovým kurzem téměř nesouvisí. Parita kupní síly s měnovým kurzem nekoreluje.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses