DPH v řetězových transakcích se zbožím - Bláha, Zdeněk (2024)
Problematika řetězových transakcí a s tím spojené posouzení daně z přidané hodnoty je hlavním tématem této diplomové práce. Jedná se o hojně využívané obchodní struktury, kterých některé nadnárodní firmy obchodující se zbožím uskutečňují i stovky měsíčně. Zároveň lze tyto transakce považovat za komplexní schémata, kdy může poměrně snadno dojít k chybování v rámci správného stanovení daně z přidané hodnoty. Při vhodném nastavení obchodních podmínek je však možné si vybrat z určitých variant daňového zatížení pro zúčastněné osoby. Primárním cílem této práce je definování pravidel platných pro řetězové transakce a následně podrobení modelových příkladů analýze, upozornění na možné komplikace a rizika vyvstávající při obchodech tohoto formátu. Je také možné pozorovat rozdíly při odlišném nastavení přepravních služeb.