DPH v řetězových transakcích se zbožím - Bláha, Zdeněk; Zídková, Hana; Bendíková, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Problematika řetězových transakcí a s tím spojené posouzení daně z přidané hodnoty je hlavním tématem této diplomové práce. Jedná se o hojně využívané obchodní struktury, kterých některé nadnárodní firmy obchodující se zbožím uskutečňují i stovky měsíčně. Zároveň lze tyto transakce považovat za komplexní schémata, kdy může poměrně snadno dojít k chybování v rámci správného stanovení daně z přidané hodnoty. Při vhodném nastavení obchodních podmínek je však možné si vybrat z určitých variant daňového zatížení pro zúčastněné osoby. Primárním cílem této práce je definování pravidel platných pro řetězové transakce a následně podrobení modelových příkladů analýze, upozornění na možné komplikace a rizika vyvstávající při obchodech tohoto formátu. Je také možné pozorovat rozdíly při odlišném nastavení přepravních služeb.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses