Globální minimální sazba daně z příjmů právnických osob - Tóth, Alexandr; Tepperová, Jana; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Diplomová práce se zabývá globální minimální sazbou daně z příjmů právnických osob ve výši 15 %, která představuje novou daňovou povinnost pro velké nadnárodní a vnitrostátní skupiny korporací. Hlavním cílem diplomové práce je zjistit dopad zavedení globální minimální sazby daně z příjmů právnických osob na vybranou nadnárodní skupinu korporací. Dílčím cílem diplomové práce je identifikovat potenciální daňové jurisdikce s nízkou mírou zdanění v Evropské unii. Teoretická část diplomové práce pojednává o problematice přesouvání zisků, projektu BEPS a pravidlech představených v rámci iniciativy Pilíře II. Navazující praktická část diplomové práce obsahuje identifikaci daňových jurisdikcí, které by na základě vývoje efektivních sazeb daně z příjmů právnických osob mohly být považovány za jurisdikce s nízkou mírou zdanění, a aplikaci pravidel Pilíře II na vybranou nadnárodní skupinu korporací, včetně srovnání efektivního zdanění této skupiny před a po zavedení globálních pravidel proti erozi základu daně (GloBE pravidel).
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses