Eliminace intercompany vztahů při sestavování konsolidované účetní závěrky - Bočanová, Vendula (2024)
Cílem této diplomové práce je uvést čtenáře do problematiky konsolidované účetní závěrky a vysvětlit základní pojmy, seznámit s vazbami, se kterými je nutné se v rámci konsolidace vypořádat a zanalyzovat praktické nástroje, které se v souvislosti s eliminací vzájemných vazeb využívají v konkrétní nejmenované společnosti. Teoretická část seznamuje s problematikou sestavení konsolidované účetní závěrky, popisuje vymezení konsolidačního celku, vysvětluje jednotlivé metody sestavení konsolidované závěrky a jak se v rámci těchto metod vypořádat se vzájemnými vazbami ve skupině. Praktická část poté mapuje nástroje, které mohou být při sestavování konsolidované závěrky a souvisejících činnostech v praxi využívány. Dále analyzuje dva konkrétní, na sebe navazující, nástroje interně vytvořené nejmenovanou společností, které se využívají pro rekonciliaci vzájemných pohledávek a závazků. Poslední část práce popisuje, jak je ve stejné společnosti eliminována konkrétní transakce – přeprodej vyvíjeného dlouhodobého nehmotného majetku s marží. V závěru práce je uvedeno shrnutí a doporučení pro využití analyzovaných nástrojů.