Eliminace intercompany vztahů při sestavování konsolidované účetní závěrky - Bočanová, Vendula; Zelenka, Vladimír, 1961-; Vašek, Libor, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Cílem této diplomové práce je uvést čtenáře do problematiky konsolidované účetní závěrky a vysvětlit základní pojmy, seznámit s vazbami, se kterými je nutné se v rámci konsolidace vypořádat a zanalyzovat praktické nástroje, které se v souvislosti s eliminací vzájemných vazeb využívají v konkrétní nejmenované společnosti. Teoretická část seznamuje s problematikou sestavení konsolidované účetní závěrky, popisuje vymezení konsolidačního celku, vysvětluje jednotlivé metody sestavení konsolidované závěrky a jak se v rámci těchto metod vypořádat se vzájemnými vazbami ve skupině. Praktická část poté mapuje nástroje, které mohou být při sestavování konsolidované závěrky a souvisejících činnostech v praxi využívány. Dále analyzuje dva konkrétní, na sebe navazující, nástroje interně vytvořené nejmenovanou společností, které se využívají pro rekonciliaci vzájemných pohledávek a závazků. Poslední část práce popisuje, jak je ve stejné společnosti eliminována konkrétní transakce – přeprodej vyvíjeného dlouhodobého nehmotného majetku s marží. V závěru práce je uvedeno shrnutí a doporučení pro využití analyzovaných nástrojů.
Vedoucí práce: Vladimír Zelenka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses