Komparatívna analýza prístupu k alternatívnemu dlhovému financovaniu u MSP v CEE regióne, západných krajinách EU a USA - Tkačiková, Simona; Brůna, Karel, 1973-; Dudzich, Viktar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Podľa komparatívnej analýzy v diplomovej práci sa ukázalo, že jedine MSP na Slovensku nemajú prístup k alternatívnemu dlhovému financovaniu. Táto situácia je spôsobená konzervatívnym postojom ich majiteľov, ktorí preferujú bankové financovanie alebo využívajú interné a súkromné zdroje. Ďalej bolo zistené, že alternatívne formy financovania sa využívajú prevažne v prípade finančne nestabilných MSP, ktoré často čelia odmietnutiu žiadostí o úver zo strany bánk. Finančne stabilné MSP pristupujú k týmto alternatívnym formám financovania iba v prípade, ak potrebujú kapitál naliehavo. Okrem toho sa zistilo, že stredne veľké podniky v CEE regióne majú lepšiu úroveň likvidity v porovnaní s malými podnikmi, pričom v západnej Európe majú malé a stredné podniky podobnú úroveň likvidity.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses